Što je “Mini Anomaly Scan”?

“Mini Anomaly Scan” je prvi obavezni ultrazvuk u trudnoći. Radi se krajem prvog tromjesečja, od 11.-13. tjedna trudnoće. 

Mini Anomaly Scan radi se najčešće vaginalnom sondom. Tada se mjeri dužina ploda (tzv. tjeme-trtica) koja je u ovim tjednima najtočnija, te pomoću nje određujemo dob trudnoće i termin poroda. Mjeri se i pregledava i sam plod, njegovo micanje i dinamika, najvažniji organi, plodova voda i pupkovina.

Ovaj je ultrazvuk iznimno bitan i kao prvi test čija je svrha detekcija mogućih kromosomskih grešaka. Tada se mjeri debljina nuhalnog nabora, duljina nosne kosti i protok kroz ductus venosus. To su takozvani ultrazvučni biljezi (markeri) koji mogu ukazati na povećan rizik od kromosomopatije (promijenjen broj kromosoma) ploda. Zato nam ovaj ultrazvuk omogućuje donošenje prosudbe o potrebi za daljnjim postupcima kojima se određuje broj kromosoma ploda.

Daljnji postupci mogu biti neinvazivni i invazivni. U neinvazivne spada kombinirani test koji uljukučuje ultrazvučni pregled i vađenje majčine krvi. Iz krvi analizira jedan hormon i jednu bjelančevinu, te govori da li je plod u rizičnoj skupini za promjene kromosoma 13, 18 i 21. Puno točniji su neinvazivni prenatalni testovi koji iz krvi majke analiziraju fetalnu DNA, te donose rezultate o promjene svih kromosoma, sa točnošću za najčešće kromosomopatije od 99,9%. Invazivni postpuci kojima se određuje točan broj kromosoma su amniocenteza i biopsija korionskih resica.

U Poliklinici Pintarić radimo ovaj važan ultrazvuk, tzv. “Mini Anomaly Scan”, kao i trenutno neinvazivne prenatalne testove, Harmony test i MyPrenatal test

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *