Miomi

Leiomiomi su dobroćudni tumori maternice te predstavljaju najčešće zdjelične tumore kod žena.

Građeni su od glatkih mišićnih stanica i fibroblasta koji se nalaze u mišićnom sloju maternice – miometriju. Ovisno gdje se u maternici nalaze dijele se na submukozne, intramuralne, subserozne i neke još druge specifične vrste mioma; tipa na peteljci ili cervikalni. Mogu jako varirati u svojoj veličini – od veličine graška do veličine ljudske šake ili dječje glavice, te postojat samo jedan ili više njih.

Zbog čega nastaju miomi još se ne zna, ali znamo da je rast mioma podložan ženskim spolnim hormonima, pogotovo estrogenu. Iz tog razloga najveća pojavnost mioma je u reproduktivnim godinama života žene, a oni se najčešće smanjuju, to jest prestaju rasti u menopauzi.

Čimbenici koji povećavaju rizik od nastanka mioma su

  • pozitivna obiteljska anamneza
  • rana menarha
  • nuliparitet
  • konzumacija alkohola i prehrana bogata crvenim mesom
  • stres..

Rana menarha (prva menstruacija u životu), i to prije desete godine života, povećava šansu za nastanak mioma s obzirom na dulju životnu izloženost reproduktivnim hormonima. Iz istog razloga paritet (broj trudnoća u životu žene) smanjuje rizik za nastanak mioma budući da tada ne dolazi do hormonalnih promjena u vidu menstruacijskog ciklusa. Neka istraživanja ukazuju na to i da prehrana može utjecati na miome. Velika količina crvenog mesa u prehrani povećava rizik od nastanka mioma za razliku od prehrane bogate zelenim povrćem i voćem. Ovi su dokazi objašnjeni većom količinom hormona u crvenom mesu nego u povrću što pogodno utječe na rast mioma. Treći važan faktor kod mioma je obiteljsko nasljeđe, odnosno genetika. Ne zna se još točno koji geni su određeni za nastanak mioma i kojim putem se oni nasljeđuju, no definitivno je dokazana veća pojavnost mioma kod žena čije majke i sestre imaju miome.

Simptomi mioma ovise o njegovom položaju i veličini, a najčešći su;

  • pritisak/bol u zdjelici
  • nepravilno menstruacijsko krvarenje
  • neplodnost
  • simptomi vezani uz mokraćni i probavni sustav…

Najčešći simptomi su pritisak u zdjelici i nepravilno krvarenje. To su simptomi zbog kojih se pacijentice najčešće javljaju ginekologu. Pritisak i bol u donjem dijelu trbuha i zdjelici nastaje zbog samog rasta mioma koji pritišće zdjelicu baš poput rasta maternice u trudnoći. Miomi mogu narasti čak do veličine poput dječje glavice. Jednako tako oni svojim rastom mogu pritisnuti i okolne organe, kao primjerice mokraćni mjehur i debelo crijevo, te posljedično dovesti do simptoma povezanih s urinarnim ili probavnim traktom. Nepravilno menstrualno krvarenje najčešće je produljeno i obilno, a može dovesti i do posljedične anemije i potrebe pacijentice za nadomjestkom željeza.

Druga skupina simptoma uzrokovanih miomima su reproduktivni problemi, to jest problemi s ostvarenjem trudnoće. Miomi koji deformiraju šupljinu maternice (kavum) uzrokuju reprodukcijske probleme. To su najčešće submukozni miomi. S obzirom na to da deformiraju šupljinu maternice u koju se mora implantirati plod, uzrokuju ili neplodnost ili pobačaje u ranoj fazi trudnoće. Ako ipak dođe do trudnoće u kasnijoj fazi mogu uzrokovati malprezentaciiju ploda, zastoj u rastu ploda, abrupciju posteljice ili prijevremeni porod.

Miomi se dijagnosticiraju ginekološkim pregledom (palpacijom) i ultrazvukom. Liječenje je najčešće kirurško. Nije potrebno operirati sve miome te se oni često prate. Ovisno o simptomima koje uzrokuju, godinama pacijentice, veličini samog mioma i želji pacijentice za daljnjom reprodukcijom, odlučuje se je li potrebna operacija i kojom kirurškom tehnikom.

Pritisak i bol u zdjelici, nepravilno menstruacijsko krvarenje i problemi s ostvarivanjem trudnoće razlozi su zbog kojih se morate odmah javiti ginekologu kako bi se ultrazvučnom dijagnostikom isključila ilii dokazala prisutnost mioma. Također su bitni i redoviti ginekološki preventivni pregledi kada se osim PAPA testa radi i ultrazvučni pregled. Time možemo asimptomatske miome otkriti na vrijeme i pratiti njihov rast, veličinu i položaj.

 

Tekst iz članka Ljepota & Zdravlje od naše dr. Lane Leko.

Kako prepoznati, spriječiti i liječiti miome maternice?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *