Akupunktura kao priprema za porod

Poznata su nam brojna stanja u kojima je akupunktura postala nezamjenjivi dio liječenja. No u zadnje se vrijeme sve više koristi i u ginekologiji i porodništvu. Rješavanje mučnina i povraćanja u ranoj trudnoći, priprema za IVF postupke kao i priprema za porod sve su traženije indikacije među pacijenticama, a akupunktura se ovdje nameće kao prvi izbor i sastavni dio pripreme za trudnoću kao i olakšavanje trudnoće i poroda.

Akupunktura je starokineska metoda liječenja iglicama koje se ubadaju u određene točke na koži. Naziv potječe od latinske riječi “acus” – igla i “pungere” – ubadati. Svjetska zdravstvena organizacija priznala je akupunkturu kao službenu metodu još davne 1978. godine.

Akupunktura kao priprema za porod djeluje tako da opušta trudnicu i smanjuje stres kod nje, opušta zdjelicu i poboljšava nalaz na vratu maternice tako da smekšava i skraćuje cerviks. Primijenjuje se od navršenih 36 tjedana trudnoće, jednom tjedno, pa sve do poroda. Od 38. tjedna trudnoće malo se mijenja shema odabira akupunkturoloških točaka tako da se kreće ubadati i točka koja potiče kontrakcije maternice, tj. trudove. Tretman je bezbolan, te traje 30 minuta. Ubadaju se točke na glavi, podlakticama i potkoljenicama. Prema nekim istraživanjima ovaj tretman skraćuje porod kod prvorotkinja za oko 2 sata. Također djeluje na smanjenje stresa kod rodilja te porod čini ugodnijim i manje bolnim bez ikakvih posljedica za dijete.

U trećem tromjesečju kod rodilja se javlja stres i anksioznost povezana s isčekivanjem poroda, kao i strah od nepoznatog. Posebno su ti problemi izraženi kod prvorotkinja, kao i rodilja koje su imale negativno iskustvo na prijašnjim porođajima. Poliklinika Pintarić već dugi niz godina bavi se akupunkturom, pa tako i pripremom za porod. Naše pacijentice dokaz su brojnih prednosti ovog tretmana te ga preporučujemo svim rodiljama, pogotovo prvorotkinjama kako bi smanjile taj stres i učinile porod lakšim i ugodnijim.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *