Intervju s dr. Pintarić

„Moj profesionalan razvoj krenuo je još 1984.godine kada sam završio medicinski Fakultet, a specijalizaciju iz ginekologije i opstetricije obavljao sam u Kliničkoj bolnici Sveti Duh, to položio specijalistički ispit 1993.godine. Nakon toga radio sam u prvom privatnom centru za izvantjelesnu oplodnju u Hrvatskoj u Crikvenici gdje sam stekao veliko iskustvo u liječenju neplodnosti. U svojoj daljnjoj edukaciji završio sam brojne tečajeve u Hrvatskoj i inozemstvu, te postao licencirani akupunkturolog. Polikliniku Pintarić pokrenuo sam 1996. godine sa željom da pružim pacijenticama brigu o cijelokupnom ženskom zdravlju.

Kada pričamo o ponudi u Poliklinici dr. Pintarić naglašava: „U Poliklinici pružamo mogućnost cijelog niza pretraga iz ginekologije i opstetricije. Ginekološki pregledi, PAPA testovi, HPV tipizacija, kolposkopija i postavljanje intrauterinog uloška (poznatijeg kao spirala) dio su ginekološkog dijela pretraga. Od porodništva pružamo usluge kompletnog vođenja trudnoće uz ginekološke preglede i 4D ultrazvučne preglede, uzimanje svih cervikalnih briseva i obavljanje prenatalnih testova iz krvi majke. Brigu o trudnicama nadopunjujemo akupunkturnim tretmanima kojima liječimo prekomjerno povraćanje u ranoj trudnoći, te također pripremamo trudnice za lakši i brži porod.

Veliki dio našeg djelovanja usmjeren je i na liječenje neplodnosti kod parova. U našoj Poliklinici moguće je obaviti ultrazvučno ispitivanje prohodnosti jajovoda uz detaljnu hormonsku obradu pacijentice i savjete u vezi planiranja trudnoće.

Akupunkturom nadopunjujemo naš rad, te se posebice fokusiramo na smanjenje i regulaciju tjelesne težine. To je iznimno bitno radi regulacije menstrualnih ciklusa u svrhu začeća, pripreme za trudnoću, olakšavanje postmenopauzalnih tegoba kao i prevenciju određenih ginekoloških karcinoma uzrokovanih prekomjernom tjelesnom težinom.

Kao što se redovito naglašava, preventivni pregledi veoma su bitna stavka ženskog zdravlja:

„Nažalost, iako liječnici naglašavaju, još uvijek u javnosti nema dovoljno informacija o važnosti preventivnih pregleda a žene ih izbjegavaju prije svega zbog neinformiranosti. Na preventivim se pregledima otkriva i do 30 % patologije i to svakako smanjuje broj težih slučajeva bolesti jer se one otkriju u ranijoj fazi kada je izlječenje potpuno.

Što se tiče budućnosti Poliklinike, dr. Pintarić objašnjava: „Danas je ultrazvučni pregled puno precizniji jer imamo 3D odnosno 4D ultrazvučnu “real time” tehniku čime se točnost i preciznost dijagnoza višestruko povećava. Rani neinvazivni prenatalni testovi kao Harmony su precizni preko 99 % te nam oni smanjuju broj nepotrebnih invazivnih metoda poput rane amniocenteze, a kombinirajući njih i detaljne ultrazvučne preglede dobivamo sigurnije i detaljnije vođenje trudnoće.

U našem timu posebno se tome posvećuje naša dr. Lana Leko, koja je i licencirani FEMM stručnjak za reproduktivno zdravlje žene, obradu neplodnosti i potpomognuto ostvarivanje trudnoće.

Naš prim. dr. Krešimir Stilinović sa svojim bogatim kliničkim iskustvom koje je stekao kao šef odjela Ginekologije KB Sveti Duh upotpunjuje naš tim koji sada planiramo širiti i na nove mlade snage.”

 

dr.med. Dinko Pintarić