Jeste li cijepili svoje dijete protiv raka?

U 2019. godini uvedeno je besplatno neobavezno cijepljenje protiv HPVa za sve učenike 8. razreda osnovne škole i srednjoškolce. Ovo je odlična vijest, no obzirom da je cjepivo neobavezno te da je za maloljetnike potreban pristanak roditelja, istovremeno i zabrinjava niska stopa procijepljenosti u Hrvatskoj što ukazuje na neinformiranost roditelja o HPVu.

Humani papiloma virus, skraćeno HPV, obuhvaća grupu od više od 150 tipova virusa, od kojih 40-tak uzrokuje bolesti kože i sluznice anogenitalne regije. Određeni tipovi virusa mogu dovesti do nekih vrsta raka – karcinoma vrata maternice, rodnice i stidnice kod žena, karcinoma penisa i karcinoma anusa i grla kod muškaraca i žena.

U Hrvatskoj je osigurano cjepivo naziva Gardasil 9. To je devetvalentno cjepivo koje sadrži 9 najčešćih visokorizičnih (onkogenih) tipova HPVa koji mogu dovesti do navedenih karcinoma. Znači, drugim riječima, radi se o cjepivu protiv karcinoma.

Zašto u 8.razredu osnovne škole? Zato što je cijepljenje preporučljivo provesti prije izlaganja infekciji HPV-om, što znači da je poželjno cijepiti se prije započinjanja spolne aktivnosti, iako se preporuča i onima koji su već započeli spolne odnose.

Prema Registru za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj svake godine od invazivnog karcinoma vrata maternice oboli oko 350 žena, a preko 100 ih umre. Više od  99 posto slučajeva karcinoma vrata maternice je posljedica infekcije onkogenim tipovima HPV-a.

Zašto onda ne cijepiti djecu? Cjepivo protiv HPVa velik je korak u borbi protiv karcinoma te po svemu sudeći jedna od najpozitivnijih vijesti iz medicinskog svijeta zadnjih desetak godina. U Hrvatskoj je cjepivo prisutno od 2007. godine, a od ove godine je besplatno za sve osmaše i srednjoškolce. Unatoč tome, postotak procijepljenosti je prema nekim podacima samo oko 10% te Hrvatska u velikoj mjeri zaostaje za drugim europskim zemljama.

Nedavno je objavljeno istraživanje o stavovima i informiranosti roditelja o spolnom zdravlju i rizicima za HPV infekciju. Intervjuirano je 500 roditelja djece do 18 godina. Rezultati su poražavajući.

Svaki drugi roditelj nedovoljno je informiran o HPV infekciji, odnosno zna jako malo. Svaki treći roditelj nikad nije ni čuo da je u Hrvatskoj dostupno besplatno cijepljenje protiv HPV-a za učenike i učenice osmih razreda osnovne škole. Svaki šesti roditelj smatra da cjepivo protiv HPV-a trebaju primiti samo djevojčice, odnosno da je cjepivo nepotrebno za dječake. Svaki treći roditelj maloljetne ženske djece ističe kako ne planira cijepiti djecu protiv HPV-a, dok je kod muške djece to svaki drugi roditelj. Najčešći razlozi nezainteresiranosti za cijepljenje nedovoljno je informacija i povjerenja te mišljenje da je cjepivo neistraženo. Prema rezultatima ankete, svaki treći roditelj nije se informirao o spolnom zdravlju svoje djece, od čega oko 20 % njih imaju djecu dobi 15 do 18 godina.

Dva moguća obrazloženja ovih alarmantnih rezultata ankete su sljedeća. Jedan je zabluda da ne treba cijepiti mušku djecu. Muškarci se zaraze ovim virusom jednako kao i žene, samo puno rjeđe dolazi do razvoja karcinoma kod njih. Gore smo naveli karcinome koje HPV izaziva kod muškaraca, te se oni cjepivom mogu prevenirati, jednako kao i karcinomi kod žena. Muškarci su također i “prijenosnici” ovoga virusa, pogotovo zato što većina niti ne zna da je njime zaražena a virus se prenosi nezaštićenim spolnim odnosom.

Drugi razlog još je više zabrinjavajući. Otprilike glasi ovako: “ako educiramo djecu o seksu i spolnom zdravlju u osmom razredu osnovne škole, to će ona ranije ući u spolne odnose i neodgovornije se spolno ponašati”. U potpunosti pogrešna tvrdnja. 14% petnaestogodišnjaka imalo je spolni odnos prije 15te godine, što znači da sa spolnim odgojem njih već kasnimo. Nadalje, misliti da će seksualna edukacija negativno utjecati na spolno ponašanje djece opasna je jer upravo needuciranost nosi sa sobom posljedice kao što su neželjene trudnoće i širenje spolnih bolesti. Nizozemska je s pomno osmišljenom i provedenom spolnom edukacijom djece postala zemlja s najnižom stopom namjernim pobačaja i maloljetničkih trudnoća u Europskoj Uniji (Contraception in The Netherlands: the low abortion rate explained).

I dok Hrvatska raspravlja o tome da li treba educirati djecu i cijepiti ih protiv HPVa, Australija postaje prva zemlja koja će u potpunosti iskorijeniti karcinom vrata maternice. U Australiji se od 2007. cijepe djevojčice, a od 2013. i dječaci u dobi od 12,13 godina, te je procijepljenost populacije skoro 80%. Time su gotovo iskorijenili HPV infekciju, a samim time i karcinom cerviksa (Australia could become first country to eradicate cervical cancer). Zašto ne bi i mi bili poput Australije i spasili oko 350 žena godišnje koliko ih oboli od karcinoma cerviksa u Hrvatskoj? Jedino što trebamo napraviti je educirati se, cijepiti i time zaštiti našu djecu. Do tada nemojmo zaboraviti preporuke o preventivnim ginekološkim pregledima koje jednako vrijede za cijepljene i necijepljene djevojke i žene.

https://www.hzjz.hr/aktualnosti/cijepljenje-protiv-humanog-papiloma-virusa-hpv-2018-2019/

http://www.stampar.hr/hr/kutak-za-hpv

https://javno-zdravlje.hr/rezultati-istrazivanja-o-stavovima-i-informiranosti-roditelja-o-spolnom-zdravlju-i-rizicima-za-hpv-infekciju/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *