Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Nemojmo zaboraviti – gotovo svaki slučaj karcinoma vrata maternice može se spriječiti redovitim odlaskom na pregled i PAPA test!

Karcinom vrata maternice u Hrvatskoj se svaki dan dijagnosticira jednoj ženi. To je karcinom u 99% slučajeva izazvan infekcijom humanim papiloma virusom (HPV). Postoji više od 200 tipova HPVa koji se dijele na niskorizične (koji najčešće izazivaju genitalne bradavice i blaže promjene vrata maternice) i visokorizične (dovode do težih promjena, premalignih i malignih lezija). Nosioci HPVa najčešće su bez simptoma, te ne znaju da ga imaju. Time je dosta teško odrediti nosioca infekcije, te je najbitnije poštivati pravila sigurnog spolnog života za sve partnere. Simptomi raka vrata maternice su nespecifični kao nepravilno krvarenje između menstruacije, krvarenje nakon spolnog odnosa, promijenjen iscjedak i bolovi u donjem dijelu abdomena, a često je i potpuno asimptomatski. Zato su nam redoviti ginekološki pregledi, kada je “sve u redu”, izrazito bitni.

Vijeće Europske unije za provedbu organiziranih probira za rano otkrivanje bolesti prije mnogo godina je donijelo preporuke za nacionalne programe prevencije protiv karcinoma debelog crijeva, dojke i vrata maternice. Ova tri sijela karcinoma mogu se metodama probira (krv u stolici, mamografija i papa test) otkriti na vrijeme i spriječiti. Zato se u brojnim zemljama rade kampanje i organiziraju edukacije kako bi se podigla svijest među građanima baš o toj činjenici – da redovitim pregledima možemo spriječiti neke karcinome!

U Hrvatskoj je dan borbe protiv raka vrata maternice nazvan dan mimoza. Naziv je simboličan – po cvijetu mimozi koji u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i osjećajnost, a samim time što cvjeta u ledenim uvjetima pokazuje i snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati, kada je u pitanju vlastito zdravlje. Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) kontinuirano pokušava podići svijest o ovom karcinomu, a ove je godine izradio i internet stranicu na kojoj se nalaze sve bitne informacije na jednom mjestu – pod sloganom NEĆU RAK. Srž nastojanja HZJZa i nas ginekologa je osvijestiti žene na koji način mogu umanjiti rizik od nastanka raka vrata maternice i educirati ih o svim dostupnim metodama prevencije (cijepljenje protiv HPV-a) i otkrivanja raka u najranijim fazama (redoviti ginekološki pregledi, Papa test, HPV test).

Redoviti ginekološki pregled najbitniji je i početni pregled svake žene u borbi protiv karcinoma vrata maternice. Ginekolog uz pomoć spekuluma pregledava vrat maternice kako bi inspekcijom primijetio promjene na njemu. Pregled se nadopunjuje uzimanjem citološkog obriska vrata maternice (stanice uzete štapićem s vrata maternice razmažu se po stakalcu koje pregledava citolog) – svima poznatog pod nazivom PAPA TEST. To je jednostavna i neinvazivna pretraga kojom se utvrđuje postojanje nenormalnih promjena na stanicama na vratu maternice. Ukoliko Papa test ukaže na te promjene, predstadij karcinoma ili sam karcinom, postupak se proširuje s brisom na HPV, kolposkopijom i biopsijom.

Osim metoda ranog otkrivanja bitno je napomenuti da ovaj karcinom ima i mogućnost prevencije cijepivom. U Hrvatskoj je registrirano cijepivo Gardasil 9 koje sadrži devet najčešćih visokorizičnih tipova HPVa. Ono je besplatno, ali ne i obavezno, za učenike 8. razreda osnovne škole jer se pokazalo najučinkovitije prije kretanja u spolne odnose i samim time izlaganja infekciji HPVom. Cijepiti se može i nakon stupanja u spolne odnose i čak zaraze HPVom jer se nije osoba zarazila svim tipovima, te će cijepivo i dalje djelovati protiv mnogih visokoričnih. Ono je besplatno i za pacijentice do 25.godine, ovisno o raspoloživosti cijepiva u Hrvatskoj.

Zaključno za sve žene;

informirajte se kako možete smanjiti rizik bolesti (NECU RAK) i prenesite to drugima,

obavljajte redovite ginekološke preglede,

ako primijetite simptome javite se odmah ginekologu,

cijepite se protiv HPVa ako ste mlađi od 25 godine,

cijepite svoje sinove i kćeri u 8.razredu osnovne škole,

javite se u ginekološke ordinacije radi stručne pomoći i svih pitanja koja imate.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *